La comarca d’Osona és una de les més riques de Catalunya en manifestacions de l’art romànic. Té més de noranta edificis que, en la seva majoria, tenen elements romànics. L’art romànic és preferentment de tipus llombard, o executat a dins del segle XI, per tant, romànic de primera hora.

Les rutes que s’han traçat pretenen conduir el visitant per cada un d’aquests notables monuments, alguns en aparença humils, però en conjunt exponents d’una època d’esplendor que va dels inicis del segle XI al segle XIII.

A l’article d’avui et compartim 3 rutes d’art romànic perquè si visites Osona els propers dies tinguis un primer dibuix de l’ampli ventall d’opcions que tens al teu abast per gaudir de territoris amb desenes d’opcions per visitar i conèixer.

Pots completar la teva experiència fent la teva reserva a l’Hotel Jaume Balmes. Un hotel petit, amb un tracte familiar, càlid i proper. Comoditat, tranquil·litat i amabilitat són alguns dels trets característics de l’hotel. L’objectiu no és altre que fer-te sentir com a casa. Ho vols comprovar? 

Ruta de Vic:

De la Ruta de Vic en destaquem els següents edificis i construccions romàniques:

Museu Episcopal de Vic

Entre les seves col·leccions amb unes 20.000 peces aplegades, destaquen les de pintura i escultura medievals que estan a l’alçada de les millors d’Europa.

Campanar i Cripta de la Catedral

A la catedral es barregen estils des del romànic al neoclàssic. El campanar de mitjans del segle XI és de la modalitat llombarda.

Campanar de Vic
Campanar de Vic

Pont de Queralt

Construït el segle XI marca l’antic camí a Barcelona.

Albergueria

Era un espai utilitzat per acollir pelegrins i passavolants durant l’Edat Mitjana. Actualment és una sala d’exposicions.

Castell dels Montcada

Aixecat a finals del segle XI actualment només en resta una part dels murs perimetrals. En el seu emplaçament s’hi descobreixen les restes del Temple Romà del segle II, avui reconstruït.

Ruta de les Guilleries:

A la Ruta de les Guilleries podràs visitar i entrar de ple en l’art i història del romànic:

Sant Martí de Riudeperes

Documentada el 1050, és una església d’una sola nau, de planta rectangular, construïda en dues etapes del romànic.

Sant Julià de Vilatorta

A partir del segle XII començaren a fer-se ampliacions i modificacions. Les reformes més importants es van dur a terme l’any 1592 quan la nau central va ser perforada per dos arcs, un a cada banda, per donar pas a les dues naus laterals afegides.

Santa Maria de Vilalleons

Al segle XIII s’hi va afegir un atri a causa de la destrucció de la portalada romànica, de la qual se’n conserven encara les arquivoltes, que emmarquen el rosetó de la façana de ponent.

Església de Vilalleons
Església de Vilalleons

Sant Vicenç d’Espinelves

Original del segle XI va ser ampliada amb una segona nau i absis, i consagrada el 1187. Cal destacar-ne el campanar de planta quadrada, de tres pisos amb finestres bessones i capitells trapezoïdals.

Ruta de la Vall de Sau:

A la Ruta de la Vall de Sau hi trobaràs llocs tan meravellosos com:

Santa Maria de Folgueroles

Durant els segles XII i XIII la nau va ser modificada i allargada pel costat de ponent amb la construcció d’un atri. L’església, al marge de donar nom al castell des del 886, no apareix documentada fins al 1012. És un edifici d’una nau coberta amb volta de canó i escapçat a llevant per un absis semicircular.

Sant Llorenç del Munt

L’església, al marge de donar nom la castell des del 886, no apareix documentada fins el 1012. És un edifici d’una nau coberta amb volta de canó i escapçat a llevant per un absis semicircular.

Santa Maria de Vilanova de Sau

Apareix documentada en una llista de parròquies entre els anys 1025 i 1050. L’edifici antic va ser substituït per un altre a finals del segle XI.

Sant Romà de Sau

De l’edifici només es pot veure emergir la punta del campanar, ja que es troba inundat pel pantà de Sau. Sant Romà apareix documentat entre els anys 1025 i 1050.

Pantà i Sant Romà de Sau

Si tens ganes de submergir-te en una proposta plena d’art i història a Osona durant la teva propera escapada, reserva avui mateix a l’Hotel Jaume Balmes. L’hotel està perfectament adaptat a les necessitats de tots els clients i, per aquest motiu també disposa d’accessos i ascensors adaptats. Relaxa’t, viu i gaudeix d’aquesta proposta cultural que tens al cor de Catalunya.

One-Time
Mensual
Anual

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00

O bé introdueix un import personalitzat


La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

DonatiuDonatiuDonatiu
Advertisement

One thought on “3 rutes d’art romànic a Osona

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.