Església de Santa Maria de Vilalleons

Publicat per: Alfons Martín.

Blog Rondaller. Sortir. Descobrir. Compartir

Santa Maria de Vilalleons

Diuen que a l’església de Santa Maria de Vilalleons (Osona) es troben els millors retaules barrocs de la Plana de Vic -que no és tan plana-. Com que no he pogut entrar al temple, no puc donar fer d’aquesta afirmació.

El curiós topònim pot fer pensar que en temps passats, els felins es passejaven per Osona com si fos casa seva. Però ja us dic que per aquests barris, mai han existit lleons. Com a molt, alguns gats i para de comptar.

En llatí, el mot vila designava la casa i els terrenys rurals d’un propietari de la zona. En canvi ‘lleons’ pot provenir precisament de l’antropònim ‘leonis’ que seria el nom del senyor.

Reformant l’església

Després dels romans, va ploure molt. Ara anem al segle XI, quan s’edificà la interessant església de Santa Maria de Vilalleons. Les diverses modificacions li han atorgat finalment una peculiar fesomia, amb un campanar a ponent i un comunidor a llevant. Per a comunir o foragitar el mal temps, és a dir, per preservar la collita, no servia el campanar, doncs més d’un rector havia quedat fregit pels llamps, atrets per les campanes.

Una d’aquestes reformes va implicar al segle XIX la destrucció de la primitiva façana, de la qual només ens queda la sanefa de la rosassa, formada per bocins reaprofitats de les arquivoltes del segle XIII.

Façana
Foto de Blog Rondaller

La creu de la missió

Davant la porta observem una creu de ferro damunt una base de pedra. Commemora la Santa Missió del 1962. Com he comentat en altres articles, aquests esdeveniments tenen un origen molt antic, però el règim del moment els va aprofitar per a fer proselitisme polític.

A les quatre cares del peu de la creu hi ha esculpits uns relleus, representant personatges amb els braços oberts. La creu de ferro que corona el peu va ser dissenyada el 1962 per Pere Hernàndez Espina, un delineant de Barcelona que vivia a Sant Julià i que va morir el 2001. Agraexo el comentari aclaridor realitzat pel fill de l’artista.

La Creu de Ferro
Foto de Blog Rondaller

El nucli va ser independent fins al 1946 quan, en perdre bona part de la població, s’annexionà al municipi de Sant Julià de Vilatorta. Probablement poc abans de la fusió es degué construir el cementiri, que sembla dormir aïllat enmig dels camps.

Vista general de l'Església de Santa Maria de Vilalleons
Foto de Blog Rondaller

És de tot punt imprescindible fer alguna de les excursions que us duran a conèixer el magnífic entorn natural que envolta Vilalleons. I aneu sense por, que no hi ha lleons.

Foto de Blog Rondaller

Ubicació:

Lectors i visitants l’heu visitada? Ens agradaria els vostres comentaris i si heu fet alguna ruta pels voltants. Recordeu respectar sempre la flora i la fauna.

S'està processant…
Èxit! Esteu a la llista.
One-Time
Mensual
Anual

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

Choose an amount

€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00

O bé introdueix un import personalitzat


La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

DonatiuDonatiuDonatiu

Últimes entrades

VIU LACTIUM: LA RIQUESA DEL FORMATGE CATALÀ

La comarca d’Osona és coneguda per la seva rica tradició gastronòmica, i una de les joies més preuades dins d’aquest patrimoni que és el formatge. Aquesta passió pel formatge es celebra anualment a la festa Lactium, una experiència única que destaca la diversitat i la qualitat dels formatges catalans. La seva edició del 2024 promet… Continua llegint VIU LACTIUM: LA RIQUESA DEL FORMATGE CATALÀ

Rate this:

DESCOBREIX LA TÒFONA I LA SOSTENIBILITAT

Tot sobre la tòfona Vic es converteix en el lloc ideal per passar el teu febrer amb una varietat d’esdeveniments emocionants i educatius. Des del 1 al 4 de febrer, no et pots perdre l’oportunitat de participar en Trufforum, una iniciativa de cooperació internacional impulsada pel European Mycological Institute (EMI). Aquest esdeveniment té com a objectiu principal… Continua llegint DESCOBREIX LA TÒFONA I LA SOSTENIBILITAT

Rate this:

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.