Pobles amb encant (II)

Sant Julià de Vilatorta:

Sant Julià de Vilatorta es troba on comença el massís de les Guilleries i acaba a la Plana de Vic, a la comarca d’Osona. Envoltada de pins, alzines, roures i extensos camps de conreu. El mateix poble és un museu a l’aire lliure d’arquitectura modernista i noucentista. Una bon exemple d’aquest estil és la gran quantitat d’edificis, alguns amb bonics esgrafiats a la façana. Cal destacar el Casal Núria, Ca la Manyana o el Parc de les Set Fonts, obres de Miquel Pallàs. Un altre gran edifici modernista, el col.legi del Roser eregit per Josep Puig i Cunyer a final del segle XIX.

Camp d’aviació. Aeròdrom Vilatorta:

L’aeròdrom va néixer durant la Guerra Civil Espanyola, el 1938 i esdevé un testimoni privilegiat dels esforços del govern republicà per crear una xarxa d’estructures de defensa contra els atacs franquistes. L’aeròdrom entra en funcionament per tal d’intentar frenar l’última ofensiva de les tropes nacionals sobre Catalunya. L’aeròdrom engloba els municipis de Sant Julià de Vilatorta, Santa Eugènia de Berga i Calldetenes.

null
Casal Núria. Estil modernista.

Alpens:

Alpens està situat al nord oest de la comarca d’Osona, al Lluçanès, limitant amb el Ripollès i al Berguedà. Format per boscos de pi roig, roure, alzines, faig… i un sotabosc format principalment per boix, ginebró i arç. Als carrerons del nucli urbà es poden observar a cada porta o balconada elements de forja, majoritàriament del ferrer i forjador Joan Prat (1898-1985).

Llocs d’interès:

L’església de Santa Maria d’Alpens d’estil barroc-neoclàssic, molt modificat i reedificat des del 1708, cremat durant la Primera Guerra Carlina (1833-40).

L’església de Sant Pere de Serrallonga un petit edifici preromànic del segle IX.

La font més concorreguda i més ben conservada del municipi és la Font de la Llena. És una tradició anar-hi a buscar aigua.

Als afores d’Alpens hi ha una paret de roca on l’erosió ha fet un treball d’escultura molt original que ha servit per alimentar llegendes i supersticions, es tracta de la Rocadepena. Diuen que qui passa una nit a Rocadepena podrà sentir els gemecs de les ànimes, a una banda de la paret les que riuren, i a l’altra les que ploren.

Alpens
Casc antic Alpens

Viladrau:

Situat en un lloc privilegiat dins de la comarca d’Osona, Viladrau s’aixeca al cim d’un pujol de 840 metres d’alçada. Una part important del terme municipal de Viladrau és dins del Parc Natural del Montseny. L’any 1987 la UNESCO va incloure el Montseny dins la Xarxa Mundial de Reserves de la Biosfera. El seu nucli urbà està format per carrers estrets i petits on hi trobem la plaça i l’església de Sant Martí de Viladrau documentada des de finals del segle XI. D’altra banda, el municipi conta amb diferents masos i cases dels segles XVII i XVIII. A més a més, Viladrau és considerat un poble d’estiueig i de residència.

Viladrau té una gran vida cultural, vinculada al seu passat, ja que ha estat residència d’escriptors com Josep Carner o Carles Riba que s’hi van refugiar durant la guerra civil espanyola juntament amb un munt de documentació de l’Arxiu de la Corona d’Aragó. També hi va néixer el famós bandoler Joan Sala i Ferrer, Serrallonga. També és conegut el poble de Viladrau per diferents períodes de bruixeria, entre els quals les famílies dels masos del Martí i de Rosquelles eren considerades bruixes.

El clima fred i sec a l’hivern i suau a l’estiu conformen un paisatge salvatge, muntanyenc i acollidor alhora que convida els viatgers i estiuejants a gaudir d’un ambient privilegiat.

Viladrau
Viladrau

S'està processant…
Èxit! Esteu a la llista.
One-Time
Mensual
Anual

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

Choose an amount

€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00

O bé introdueix un import personalitzat


La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

DonatiuDonatiuDonatiu

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.