Ruta circular de l’Esquirol a la Foradada de Cantonigròs

Descobrint l’entorn:

L’Esquirol- Santa Maria de Corcó és un municipi situat a l’extrem d’Osona, just a les portes d’entrada del Collsacabra i que enllaça amb la carratera BV-5207 en direcció a Tavertet. Amb un desnivell de 800 metres, des la Vall del Ter fins al cim de Cabrera, el terme comprèn els nuclis de l’Esquirol, Cantonigròs, Sant Julià de Cabrera i Sant Martí Sescorts.

Pont d'entrada per agafar el camí ral que ens portarà a la Foradada.
Pont de la Gorga de l’Esquirol


Com arribar-hi:

Ubicació amb Google Maps:

D’on ve el nom de la “Foradada”?

La Foradada de Cantonigròs és un engorjat que fa la riera de la Rotllada, abans de prendre el nom de la riera de les Gorgues, on l’aigua llisca per un salt sobre el gorg i al costat d’un gran esvoranc a la paret rocosa que li dóna el nom.

És un espai natural amb una gran gorga envoltada d’altes parets de roca, amb un salt de 15 metres espectacular, especialment bonic si porta força aigua. Rep el nom de “La Foradada” perquè en una de les parets de l’amfiteatre hi ha un forat en forma de finestra natural, que quan entra la llum fa que l’indret tingui un to màgic i especial. Per estar-nos una bona estona i desconnectar de la rutina diària.

La Foradada en blanc i negre

Recorregut:

Caminada molt interessant de fer durant qualsevol època de l’any per veure la Foradada glaçada o amb molta aigua. Nosaltres l’hem feta tant a l’hivern com a la primavera hi hem pogut disfrutar de l’entorn amb tot el seu esplandor. És cert que si no baixa aigua perd el seu encant, però tot i així, val la pena perdre-s’hi una bona estona per gaudir de la tranquil·litat de l’entorn, sempre i quan no trobis massificació de gent.

Aquesta ruta circular és d’uns 10 kilòmetres. Anada i tornada. El camí d’anada és el cami ral Vic-Olot i la tornada l’agafarem per sobre del cingle de la Foradada, un sender menys recorregut que ens portarà una altra vegada a l’Esquirol. En aquest últim, no trobarem pals indicadors. Però el camí està net i amb sentit d’orientació i GPS del mòbil ens portarà de nou al punt de sortida.

Deixem el cotxe a l’aparcament que hi ha a mà dreta sortint del poble de l’Esquirol. Travassem la carretera per agafar el pont de la Gorga i seguim fins arribar al carrer del Pont. És un carrer estret en sentit únic que ens portarà a la carretera BV-5207 que va a Tavertet.

En aquest punt agafem el camí ral que unia Vic i Olot en direcció a Cantonigròs. És un camí molt bonic amb poc desnivell i força empedrat. Està molt ben indicat amb pals indicadors que indiquen la Foradada i Cantonigròs.

Durant el recorregut ens trobarem algunes masies molt ben conservades com el Campàs i senyals de GR de petit i gran recorregut gravades en algunes roques.

El camí ral va seguint en lleu pujada en la mateixa direcció fins que trobem una bifurcació. En aquest punt haurem de trencar a l’esquerre. Està molt ben indicat perquè trobarem un senyal indicant la Foradada (veure imatge). En aquest mateix punt, a mà dreta hi ha la font de la Foradada.

Senyalització

De nou al pal indicador ara en baixada ens dirigim al gorg. Hi ha algunes baranes de fusta. Al final cal anar amb compte doncs el sòl està humit i és força relliscós. 

Baranes de fusta

Arribem al gorg i al salt de la Foradada de Cantonigròs.

La Foradada

Podem travessar la riera per donar la volta al massis, passant per sota de les balmes. El caminet està fressat i en pocs minuts ens plantem dins la gran finestra natural que dóna nom a aquest indret: la roca està literalment “foradada”, per on passem i podem accedir darrera mateix de la cascada o baixar al gorg. 

Opcionalment podem continuar per l’anterior corriol per accedir dalt del cingle. Hi ha un tram exposat que no és gens perillós ni complicat de fer. Es pot pujar trevassant una cadena que hi ha penjada en una roca o amb una corda bastant precària. Nosaltres, vàrem escollir aquest últim, doncs és molt fàcil de fer i sense cap complicació.

Un cop a la part superior del cingle, podem veure el gorg des de dalt.

El camí de tornada el farem des d’aquest punt on hi ha un camí molt ben fressat i fent servir el sentit de l’orientació i el GPS del mòbil en direcció al poble de l’Esquirol. Doncs en aquest tram no trobarem cap senyalització i és el menys concorregut. Trobarem menys gent i disfrutarem del seu paisatge.

El propòsit d’aquest bloc és donar a conèixer a fons la comarca d’Osona i descobrir els seus racons practicant un turisme saludable i sostenible. No obstant, vull comentar que a la Foradada també s’hi pot accedir deixant el cotxe al pàrquing que hi ha al camp de fútbol de Cantonigròs. El recorregut és molt més curt i de fàcil accés.

Cal tenir en compte que degut al turisme de masses i el comportament incívic dels visitants, aquells qui accedeixin a la Foradada des del pàrquing hauran de pagar una Eco Taxa de 2€ durant els dies de més afluència a partir de Setmana Santa.

Bona caminada!

Processant…
Fet estàs registrat!
One-Time
Mensual
Anual

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

La teva col·laboració manté viu aquest blog.

Tria la quantitat desitjada.

Choose an amount

€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00
€2,00
€4,00
€6,00

O bé introdueix un import personalitzat


La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

La teva col·laboració manté viu aquest blog sobre la comarca d’Osona. Moltes gràcies.

DonatiuDonatiuDonatiu




5 thoughts on “Ruta circular de l’Esquirol a la Foradada de Cantonigròs

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.